top of page

Rellevància social de la publicitat:

R (3).jpg

Les empreses d'avui en dia viuen en un context globalitzat i estan al corrent de l'evolució dels mercats internacionals, cada vegada més complexos i competitius. Per això les estratègies de màrqueting i comunicació han de tenir en compte aquesta competitivitat global. També s'ha de tenir en compte que cada vegada els productes s'assemblen més, respecte a aquesta situació són els consumidors qui tenen l'última paraula.

Que poden fer les empreses per diferenciar els seus productes? Doncs sense cap dubte, l'estratègia adequada seria utilitzar element diferencials com el disseny del producte, la qualitat, els valors de l'empresa, etc. El valor de les marques és el valor atribuït als resultats econòmics dels productes, en aquestes es valora el reconeixement, la constància, l'emoció, l'adaptabilitat, la unicitat i la direcció. L'aspecte emocional ocupa un lloc important, ja que les dimensions lligades als sentiments fan que l'empresa sigui competitiva i escollida pel públic.

D'aquesta forma la marca ha de ser fidel a la promesa que realitza als consumidors, per aconseguir la lleialtat a través de les emocions que genera. La clau fonamental de les marques per distingir-se dels competidors consisteix a saber conquistar el cor del públic el major temps possible. És aquí on té un valor crucial la publicitat emocional on destaquen valors associats als desitjos, anhels i aspiracions. D'aquesta manera, els atributs sensibles tenen major protagonisme davant els atributs racionals dels productes. I això facilita el negoci, ja que, els humans, abans que racionals, som emocionals, la qual cosa es trasllada a les seves decisions de compra. "L'atenció dels consumidors no es capta mitjançant arguments racionals, sinó a través d'imatges que emocionen. Com més intensa sigui aquesta emoció, més profunda serà la connexió neurològica aconseguida, i per això les campanyes de publicitat han de reforçar aquestes xarxes neuronals, ja que són les que finalment motiven la compra impulsiva". En aquest procés, la combinació adequada d'imatges publicitàries i emocions es converteix en un element rellevant. La publicitat emocional, coneguda com la persuasió, se centra primordialment a cobrir el desig i l'anhel. El brànding emocional és el conducte pel qual la gent connecta de forma subliminal amb les companyies i els seus productes d'una manera emocionalment profunda. Els consumidors volen, per sobre de tot, sentir-se bé; de fet quan compren, volen tenir la satisfacció de què els seus diners són mereixedors d'aquesta despesa. En aquest sentit, les marques han de preocupar-se per cobrir aquesta expectativa amb productes que arribin al cor. Per això és necessari saber què sent el consumidor, com pensa i que sensacions podem provocar-li.

R.png

Més enllà de la importància econòmica de la indústria publicitària, aquesta s’ha anat obrint pas entre la societat, adquirint un paper protagonista. Armand Mattelart afirma que la publicitat s'ha convertit en un actor essencial de l'espai públic. Ha passat dels missatges i spots a ser un mitjà de comunicació. El llenguatge publicitari, les seves plataformes, imatges, s'ha convertit en omnipresent al nostre dia a dia. Als mitjans tradicionals, cartells dels carrers, samarretes, internet i si observem amb atenció a les aules d'ensenyament. Els joves d'avui dia han estat educats en una cultura mediàtica des del seu naixement i viuen en un món d'imatges i propostes comercials seduïdes per les marques i modes, sent representants de les últimes tendències i estils de roba, música i aparells electrònics entre d'altres. Per aquests joves la imatge té una gran importància. La televisió, influència de diverses maneres durant el període juvenil. Les marques estan presents en la vida dels joves demostrant que tenen un ampli coneixement d'aquestes perquè formen part de la seva comunicació amb l'entorn. Entre les seves preferències, manifesten que els hi agraden marques que reflecteixen les seves creences i valors, tal com mostra l'estudi realitzat per Javier Díez Medrano. Aquestes marques no són pas dirigistes, ja que, als joves no els hi agrada que els hi diguin que han de fer. Al contrari, són marques que proposen models de societat, comportament, formes de pensar, però deixant llibertat perquè els joves projectin el que ells considerin més acord amb la seva pròpia manera de percebre la vida. Aquest autor, Javier Díez Medrano, assenyala també què els joves espanyols són conscients de la influència dels mitjans a l'hora d'escollir entre marques, ja que, reconeixen amb familiaritat les actituds propícies d'aquestes.

© 2023 by Dara Valasko Proudly created with Wix.com

bottom of page